maandag 18 juni 2007

Groepsdeel, Foute lancering

De Minidisc
Wat is de Minidisc?
De minidisc is een in 1991 door Sony geïntroduceerd digitaal medium dat oorspronkelijk bedoeld was om de gewone muziekcassette te vervangen. De minidisc bestaat in twee uitvoeringen: een magneto-optische versie om te beschrijven en te lezen en een optische versie om alleen te lezen.
De geschiedenis van de Minidisc
Door een bepaalde vorm van audiocompressie (ATRAC) kon de minidisc in oorsprong ongeveer 60 minuten speeltijd op een 64 mm disc opslaan. Vervolgens kwamen er schijfjes van 74 en 80 minuten en kon door een andere audiocompressie er vier keer zoveel op. In 2004 kwam de opvolger op de markt: Hi-MD, met een veel langere speelduur. Waar op de oudere MD's 4 cd's opgenomen kunnen worden, kan men op de Hi-MD wel 45 cd's opnemen. In 2005 heeft Sony modellen geïntroduceerd die ook mp3 af kunnen spelen.
Eigenschappen
De minidisc bestaat uit een kwetsbare magneto-optische schijf van 64 mm, daarom zit daaromheen een hoesje met een klepje dat opengaat in de minidiscspeler, zodat de leeskop de schijf kan lezen of beschrijven.
De normale MD-recorders waren voorzien van zowel analoge als digitale (optisch S/PDIF) ingangen. De latere MD-net varianten konden ook via USB (sneller dan realtime) muziekbestanden met de PC uitwisselen.
Door een ingebouwd buffergeheugen, Shock Resistant Memory genoemd, kan de minidisc in een draagbaar toestel gebruikt worden. Een minidisc-afspeler speelt niet rechtstreeks vanaf het schijfje zoals een cd-speler, maar vanuit het buffergeheugen.
Hoe werkt de Minidisc?
Opnemen en afspelen
Voorbespeelde en thuis opgenomen Compact Cassettes zijn beide op dezelfde analoge magnetische opnametechniek gebaseerd en ze kunnen op exact dezelfde wijze worden afgespeeld. Met de geavanceerde laser-technologie van de CD's kon echter alleen maar afgespeeld worden. Om de MiniDisc opneembaar te maken moest een speciaal magnetisch materiaal en een nieuwe opneemtechnologie ontwikkeld worden (opneembare optische discs bestaan reeds, bijvoorbeeld voor computers, maar deze zijn voor het gebruik door consumenten veel te duur).Om afspelen van alle MiniDiscs mogelijk te maken, zowel van de voorbespeelde als opneembare, moest men een aftasteenheid ontwikkelen die beide types discs automatisch kan herkennen en aflezen. Technisch gesproken zijn de voorbespeelde MiniDiscs gelijk aan CD's: zij dragen hun digitale gegevens in de vorm van sub-micron spoorvormig profiel. Ze kunnen alleen afgelezen worden en er kan niet abusievelijk op worden opgenomen. Het fabricageproces van de Compact Disc, dat nu een eenvoudige en betrouwbare techniek is geworden, is gehandhaafd. Bij het afspelen wordt een laserstraal gericht op een heel smal spoor, en het profiel van de groef kan contactloos worden afgelezen, waardoor het voor-opgenomen digitale signaal van de MiniDisc wordt verkregen.Opneembare MiniDiscs zijn uitgerust met een microscopisch opnamespoor met tot op de milliseconde nauwkeurige tijdsinformatie. Als op een MiniDisc wordt opgenomen wordt de magnetische kop in contact gebracht met het oppervlakte van de disc. Een reguliere magnetische kop kan echter niet de hoge dichtheid en precisie geven die hier benodigd is. Dit wordt bereikt door een sterke, dunne laserstraal die op het spoor gericht wordt door de optische gevoelige laag, en die het microscopisch gebied van het spoor opwarmt waar het signaal van de opneemkop wordt opgenomen.Bij het weergeven leest een zwakke laser het magneto-optische spoor, waarbij de polarisatie van de straal is veranderd. Een omschakelbare aftasteenheid staat er borg voor dat de sporen van voorbespeelde en zelf opgenomen discs op dezelfde wijze kunnen worden afgelezen.
Hoe werd de minidisc gepromoot?
Om de minidisc aan de man te brengen werd er vooral nadruk gelegd op de voordelen van de minidisc waarover hieronder meer wordt verteld. Onder andere de directie toegang en snelle zoektijden, de duurzaamheid, de geluidskwaliteit, het kleine formaat en het vernieuwde wordt aan bod gebracht.
Voordelen van de Minidisc
Directe toegang, snelle zoektijden
Voor mensen die gewend zijn aan de directe toegang van nummers op een CD, duurt het doorspoelen op een Compact Cassette erg lang voordat een bepaald nummer op die cassette gevonden is (op een Compact Cassette van één uur zit bijna 100 meter band!). MiniDisc is heel anders. De disc draait heel snel en de kop hoeft slechts een heel kleine beweging te maken (minder dan twee centimeter) om binnen een fractie van een seconde nauwkeurig op elke gewenste plaats op de disc te komen. Het gevolg is Direct Access, direct toegang, net als op een CD-speler.
Stevig en duurzaam
Het is heel belangrijk, maar tegelijk ook heel moeilijk een goede geluidskwaliteit te leveren onder de ruwe omstandigheden van het dagelijks gebruik van personal audio. Zowel de Compact Cassette als de CD werden oorspronkelijk ontworpen om als stationair model te worden gebruikt en er is een hoop vernieuwing toegepast om van de Walkman een betrouwbare en makkelijk te vervoeren metgezel te maken. Men heeft bij het ontwerp van de MiniDisc vanaf het begin rekening gehouden met de ruwe omstandigheden van muziek 'onderweg'. Het kleine formaat van de disc staat een compact, mechanisch krachtig produkt toe. De MiniDisc wordt met een laserstraal afgespeeld, dus zonder direct mechanisch contact, waardoor de disc vrij van slijtage en beschadiging is, waar Compact Cassettes wel aan bloot staan gesteld. De behuizing van de disc beschermt tegen beschadigingen, vuil en vingerafdrukken. Het gevolg is een systeem dat gegarandeerd dat men jarenlang kan blijven genieten van de goede kwaliteit van MiniDiscs.Vervolgens is er het Shock Proof Memory. Bij het weergeven worden de gegevens pulserend afgelezen en opgeslagen in een digitaal geheugen waar de gegevens een paar seconden wachten (tot het geheugen is gevuld) voordat ze worden afgelezen voor een vloeiende, ononderbroken weergave. Bij schokken kan het voorkomen dat enkele gegevens van de disc niet goed worden afgelezen. Er is echter genoeg tijd (minimaal 10 seconden) om ze nogmaals in te lezen waarbij het Shock Proof Memory zorgt voor een perfecte, gelijkmatige weergave.MiniDisc is het eerste systeem dat van het allereerste model af is uitgerust met een tegen schokken bestand geheugen. Dat maakt MiniDisc ideaal voor portable produkten, maar het is tevens de natuurlijke keuze voor de veeleisende omstandigheden van car audio.
Klein en portable
Vergeleken met de CD en de Compact Cassette is de MiniDisc erg klein. Het is nu mogelijk vele uren digitale muziek bij u te dragen, in uw sporttas, uw handtas, uw attaché-koffertje en zelfs in uw binnenzak. Apparatuur die zelfs kleiner is dan de kleinste Walkman is al op de markt. Met zijn schokvrij geheugen past een kleine MiniDisc-speler niet alleen gemakkelijk in het zakje van uw overhemd - hij zal er ook nog deugdelijk werken!MiniDisc is zelfs zo klein dat een wisselaar voor 4 MD's past in een speler voor het dashboard van uw auto. Thuis nemen MiniDiscs veel minder ruimte in dan Compact Cassettes.
Digitale geluidskwaliteit
De moderne Compact Cassettes geven ene goede geluidskwaliteit af, ondanks de lage bandsnelheid en de smalle sporen, dankzij Dolby ruisonderdrukking. Op dezelfde wijze is de MiniDisc uitgerust met data-reductie voor een superieure geluidskwaliteit ondanks zijn kleine afmeting en verminderde data-capaciteit. Tijdens opnemen worden binnenkomende signalen gesplitst in drie frequentiebanden (hoog, midden en laag). Elke band wordt vervolgens geanalyseerd in overeenstemming met de waarneming van geluid door het menselijk oor en gecodeerd in het frequentiegebied waarbij alle hoorbare signalen met de benodigde resolutie bewaard blijven, maar waar alle hoorbare componenten worden geëlimineerd. Het signaal dat bij weergave wordt gereconstrueerd ligt heel dicht bij het origineel. Qua geluidskwaliteit is de MiniDisc verreweg superieur aan de Compact Cassette en komt hij heel dicht bij de CD.
Makkelijk in gebruik
Is een disc niet veel moeilijker in het gebruik dan een cassette? Integendeel! Het is juist makkelijker. Fundamentele functies zoals PLAY en Fast Forward zijn hetzelfde als op een Walkman en een CD-speler. Het zoeken naar een favoriet stuk muziek op een CD is echter veel eenvoudiger en veel sneller dan op een Compact Cassette. MiniDisc geeft hetzelfde gebruiksgemak als de CD. Opnemen is al even eenvoudig, met een opnameduur tot 80 minuten. Hoewel MiniDisc een geavanceerd disc-opnamesysteem is, is het gebruik ervan even simpel, zo niet simpeler, als dat van een standaard cassette.
Volkomen nieuwe functies
Naast de zeer gemakkelijke bediening kan MiniDisc profiteren van de vele nieuwe eigenschappen die alleen een disc u kan geven, zoals Direct Access. Nummers kunnen worden overgeslagen, of worden hernummerd in de volgorde zoals u die wenst. Stel dat u iets van de radio wilt opnemen. Tegen de tijd dat u op een cassette een plaats hebt gevonden waar een nummer moet komen is de kans groot dat dat nummer al weer voorbij is. Bij MiniDisc is het zo dat, ongeacht waar u op de disc aan het luisteren was, één druk op de knop voldoende is om met opnemen te starten op precies de goede plaats. Als u zelf opneemt kunt u desgewenst elk nummer een titel geven, beslissen in welke volgorde u de nummers wilt afspelen en u kunt zelfs punten binnen een nummer aangeven waar u met één druk op de knop naar toe kunt gaan. U kunt bijvoorbeeld ook bepaalde passages binnen één nummer verplaatsen of wissen.
Conclusie
Minidisc is nooit een groot succes geworden. Dit komt onder andere omdat al snel na de opkomst van de minidisc er mp3-spelers verschenen. Het voordeel van MP3 is de snelle verspreiding van deze bestanden via 'peer to peer'. Wel wordt in veel professionele radiostudio's minidisc gebruikt voor het afspelen van jingles. Hiervoor worden meestal speciale minidisc jingle-players van Sony gebruikt. De minidisk vervangt hiermee de storingsgevoelige NAB jingle cart-players.

De Playstation 3
Sony heeft met haar Playstation een ijzersterk internationaal merk neergezet. Het begon met de PSX (ook wel Playstation of Playstation 1; afgekort PS1) en al gauw wist de Japanse elektronica gigant de internationale gamers markt te veroveren met het toentertijd indrukwekkend krachtige apparaat en de steun van heel veel zogenaamde third party developers; andere software bedrijven die een contract met Sony afsluiten om bepaalde game titels exclusief op Sony’s console uit te brengen. Hierbij zitten grote namen als Squaresoft (nu Square-Enix) en Capcom…bekend voor respectievelijk Final Fantasy en de Resident Evil reeks. Uiteindelijk won Sony destijds de strijd van de concurrerende console merken Sega (Saturn) en Nintendo (N64) door een goede reputatie te creeëren bij haar doelgroep en natuurlijk een overweldigend aanbod aan games.
De PSXDaarna volgde de nieuwe generatie consoles met de Nintendo GameCube en de grote nieuwkomer Microsoft met de X-box.Sony bleef bij haar concept en breidde dit zelfs uit door als eerste in deze nieuwe strijd de PS 2 (Playstation 2) te introduceren met DVD-afspeel mogelijkheden. Hierdoor hadden consument dus een game console en DVD-speler in 1. Gekoppeld aan de goede naam die Sony al had opgebouwd was de Playstation 2 wederom de absolute winnaar en marktleider in hun segment, ondanks verwoedde pogingen van Microsoft om met hun Xbox console ook internationaal door te breken.
De PS2
Inmiddels zijn we aanbeland bij wederom een nieuwe generatie met dit keer Microsoft als eerst met hun vernieuwde Xbox, de Xbox 360. Nintendo heeft ook een nieuwe console en richt zich nu vooral meer op de casual gamers (vrouwen, kinderen, ouders) met de Nintendo Wii. Maar…Sony blijft achter. De Playstation 3 is al jaren geleden aangekondigd en na veel vertragingen gelanceerd in thuisland Japan en iets later Amerika, maar de lanceringen zijn geplaagd met negatieve publiciteit omtrent onder andere de voorradige PS 3 eenheden (veel minder dan aangekondigd) en door de verminderde mogelijkheden dan in eerste instantie door de PR-machine van Sony vermeld. Het ergste van Sony’s lancering is nog wel het feit dat Europeanen nu pas aan de beurt komt om een PS 3 te kunnen kopen, omdat Sony had besloten de lancering in Europa uit te stellen. Technische moeilijkheden met de productie van een bepaald onderdeel van de krachtige nieuwe console werd als reden opgegeven, maar het bleef voor de enorme aantallen trouwe fans in Europa toch erg zuur om zo achtergesteld te worden.
Daarboven op komt nog het onlangs verschenen bericht dat de Europese PlayStation 3 uit goedkopere onderdelen bestaat in vergelijking tot de Japanse en Amerikaanse versies, waardoor de backwards compatibility (een kern punt in het concept van de PlayStation 3, namelijk het kunnen afspellen van alle PS 1 en PS 2 spellen) ernstig gehandicapt wordt. En de prijs… die is ook nog eens duurder dan de Amerikaanse versie. Met andere woorden, je betaald meer voor minder en je hebt het een jaar later dan de rest van de wereld. Begrijpelijk is wel dat Sony, ondanks al de merkentrouw die het had gecreëerd op dit vlak sterk de fout in gaat.
Concurrent Microsoft met de Xbox 360 – inmiddels al maanden lang wereldwijd verkrijgbaar – heeft nu al een goede markt opgebouwd en het is niet onwaarschijnlijk dat hieronder veel ex-Sony aanhangers bevinden.
Het slechte aan de PS 3 lancering is dus dat het in feite niet een volwaardige lancering is. Playstation is tijdens de vorige generatie game consoles uitgeroepen tot absolute winnaar, maar het heeft nu een grove fout begaan door te snel te veel te beloven. Sony beloofde haast onmogelijk specificaties en het blijkt nu, in de praktijk, dus inderdaad om niet haalbare doelen te gaan. Het kerndeel van een lancering van welk concept dan ook moet gaan om wat er nou zo goed is aan het concept en wat het allemaal voor geweldige dingen te bieden heeft – Sony weet achter door haar marketing fouten meer de aandacht te vestigen op de dingen die de PS 3 niet in huis heeft, en voor de vele fans van Sony Playstation is dat erg pijnlijk
Er is te gehaast gereageerd op de concurrentie van Xbox 360 en Nintendo Wii. Sony kon de grote vraag niet waarmaken met een even groot aanbod. De Playstation is in Europa onlangs na veel uitstel weliswaar zonder verdere incidenten alsnog gelanceerd worden maar dit is iets dat aan veel mensen voorbij zal zijn gegaan… ook omdat er van de weinige PS3’s die in deze beginperiode beschikbaar zijn, al het merendeel ver van te voren is gereserveerd. Al met al heeft de gigant Sony een diepe val gemaakt door het niet halen van eerder gestelde technische specificatiesdeadlines, uitstellen van de lancering in geheel Europa en verder tot nu toe weinig indrukwekkende promoties. De reclamespotjes zijn nu al enige tijd op de Nederlandse tv te zien…maar grote kans dat weinig mensen dit is opgevallen tussen alle wasmiddel en maandverband reclames.

Geen opmerkingen: