zondag 17 juni 2007

Belangrijke Trendwatchers

Daniëlla

Adjiedj Bakas is een bekende trendwatcher. Hij is meerder malen genomineerd voor de titel ‘trendwatcher of the year’. Zijn werk bestaat uit de reizen maken rond de hele wereld, zijn ogen goed openhouden en het toespreken van mensen via congressen. Hij heeft ook al verschillende boeken op zijn naam staan. Bakas specialiseert zich op het gebied van sociale trends en lifestyle. Hij word regelmatig ingehuurd door grote bedrijven om hen te helpen met komende trends en hoe zij hun concepten daarop kunnen aan passen.

Gabriëlle

Faith Popcorn
De 'Moeder aller trendwatchers' wordt zij wel genoemd en de 'Nostradamus van onze tijd'. Dat heeft ze vooral te danken aan de vuistdikke visionaire boeken die zij samen met Lys Marigold schreef, zoals The Popcorn Report, Clicking en EVAlutie. Maar misschien is de in 1947 geboren als 'Plotkin' geboren Popcorn wel nog altijd vooral de New Yorkse reclamecreatief die zij was voordat ze wereldberoemd trendwatcher werd. In elk geval getuigen haar gelikte presentaties en de 'catchy' uitdrukkingen die zij heeft bedacht zoals 'clanning', 'cashing out' en 'mancipation' van een commerciële en creatieve achtergrond. En wat te denken van haar laatste boek 'A Dictionary of the Future'? Hier treft de lezer geen trends aan, geen toekomstvoorspellingen, maar alleen nieuwe begrippen. Het grote publiek zal haar echter wel altijd blijven zien als trendwatcher, en dan vooral als de 'ontdekker' van het 'cocooning': thuis blijven, je terugtrekken in een beschutte omgeving. Faith wordt niet door iedereen even serieus genomen, maar haar klanten - grote bedrijven zoals IBM en Nissan - hebben geleerd goed naar haar adviezen te luisteren. Want zij was degene die Coca Cola waarschuwde dat de introductie van New Coke op een commerciële ramp zou uitlopen.


Richtsje

Er wordt wel gezegd dat er in de wereld zes bureau's zijn die bepalen wat er in de mode komt. Eén van die zes is Trend Union, het bureau van de Nederlandse vijftiger Lidewij Edelkoort. Lidewij - tegenwoordig Li, van huis uit styliste, afkomstig uit Wageningen maar al jaren gevestigd in Parijs - is de eerste om haar invloed te relativeren. Als iemand zegt dat haar visie haast onvermijdelijk werkelijkheid wordt en dat ze 'self fulfilling prophecies' verkoopt, reageert ze: 'Als ik iets voorspel dat niet klopt, dan komt mijn voorspelling niet uit.' Het hoogst aangeschreven is ze om haar visuele voelsprieten, vooral om haar kleurgevoel: als Lidewij zegt dat geel in de mode komt, dan houd je daar als kledingproducent rekening mee. Want veel van haar voorspellingen komen uit, zo weten haar klanten (bedrijven als Siemens, Philips, Espirit en Nissan). Niet alleen op het gebied van de mode. Zo vestigde ze haar naam met de voorspelling dat er een revival van de teddybeer in de lucht hing - en jawel, een paar maanden later was het teddybeer voor en teddybeer na. Ze voorspelde terecht dat tuinieren en koken belangrijke hobbies zouden worden. Ze roept al jaren dat bedrijven zich bezig moeten houden met ethische vraagstukken, willen ze consumenten niet van zich vervreemden. En medio 2001 voorvoelde ze mondiale narigheid; de aanslagen op de Twin Towers kwamen voor haar ook niet geheel als een verrassing.

Geen opmerkingen: