zondag 17 juni 2007

Twee belangrijke trends uit het verleden

Daniëlla

feminisme

De Nederlandse geschiedenis kent 2 grote feministische golven.
De eerste was de periode van 1870 tot 1920. Deze golf was gericht op het verkrijgen van kiesrecht voor vrouwen. Een ander doel van deze golf was de toelating van vrouwen tot universitair onderwijs. De rol van de vrouw werd in deze jaren gehinderd door opvattingen van de kerk en over de maatschappelijke kijk op de vrouw die was ontstaan door de geschiedenis.
De tweede golf was een heropleving van het feminisme in de jaren ’60, ’70 en ’80.
In deze periode was er een betere welvaart waardoor er meer werk toegankelijk werd voor vrouwen. Ook was er de uitvinding van de anticonceptiepil die ervoor zorgde dat de vrouw niet alleen maar seks kon hebben met voortplanting als doel.
Bekende Nederlandse feministische groeperingen waren de Dolle Mina’s en de Man-Vrouw-Maatschappij.

De trend feminisme is een combinatie van een megatrend en een maxitrend. Het feminisme in Nederland is veranderd door de golven. Beide trendperiodes hebben een andere uitwerking gehad. Het resultaat ervan is tot op de dag van vandaag nog te zien.
De trend ontstond door ontevredenheid van een groep burgers; in dit geval voornamelijk vrouwen. De groep groeide totdat het genoeg aanhangers had om zich daadwerkelijk een trend te noemen.

Reactie op oorlog

Deze trend is nog maar van kort geleden. Vanaf de golfoorlog begonnen steeds meer elementen uit het dagelijks leven te reageren op de oorlogen in de wereld. Het werd een trend om een reactie te laten zien in dagelijkse aspecten zoals mode of lifestyle. In de mode wereld werd veel kleding ontworpen met legerprint en ‘harde’ stoffen die je deden denken aan geweld en oorlog. De mode speelde erg op de oorlog in en werd hier ook steeds duidelijker in. Een kogelhouder als riem is hier een voorbeeld van. Haast alle bekende ontwerpers deden hier aan mee, de een wat uitbundiger dan een ander.
In de vorm van lifestyle kwam de oorlog ook terug. Meubels werden gemaakt in donkere kleuren en vooral de camouflage kleuren waren erg populair. Alles werd minder speels en kreeg een ruwer uiterlijk. De trend van de reactie op oorlog was te overal om je heen te zien, magazine’s en etalages stonden er vol van.


Gabriëlle
Jaren 60

In de jaren 60 was iedereen en alles vrij en blij. De jongeren cultuur die de zogenaamde hippie cultuur heette had de overhand genomen en alles stond in hen teken. Er waren erg veel jongeren omdat er in de jaren 50 een babyboom had plaatsgevonden. Daarom was het mogelijk dat de inmiddels jongvolwassenen, de overheersende cultuur vormden. Alle producten die toen trend waren, speelden in op de behoeften en verlangens van jongeren. Zo ook een belangrijke trend, het muziekfestival.
Een fenomeen dat in de jaren 60 groot is geworden met het Woodstock festival. Het festival dat in 1969 is ontstaan, is voor vele het beroemdste muziekfestival ooit. Het festival dat bedoeld was voor 10 tot 20 duizend man, is uiteindelijk door ruim boven de 400.000 man bezocht. Met vele beroemde artiesten en een onvergetelijke sfeer, is het Woodstock festival een onvergetelijk moment uit het hippie tijdperk die ook nog na het perk belangrijk bleef. Als antwoord op het Amerikaanse Woodstock had je begin jaren 70 het Nederlandse Pinkpop, dat nu nog populair is. Zo zijn er meer muziekfestivals ontstaan, waarvoor Woodstock de trend heeft gezet.

De microtrend is Woodstock, de maxi trend is de behoefte aan ethische en ecologische waarden in vorm van muziekfestivals. De megatrend is de babyboom in de jaren 50 en de behoeften en verlangens van deze opgroeiende jongeren inde jaren 60.




Jaren 50

De jaren 50 waren de jaren na de oorlog, waar de nawalm nog van na wemelde. De jaren 50 was ook het jaar van nieuwe oorlogen, namelijk de Koude oorlog. De Verenigde Staten hadden een grote macht op de wereld, vooral op Europa. Zij hielden met het Marshall plan veel landen te vriend en oefende zo een grote invloed uit op de wereld. Zo veranderde ook de maatschappij door de invloed. Maar ook het aanbod van producten en de behoeften van de mensen. Er waren veel vernieuwingen op economisch gebied en een overvloed van Amerikaanse producten.

De maxitrend kan dus omschreven worden als Amerikaanse producten waar mensen geïnteresseerd waren, en nieuwe technische ontwikkelingen waar mensen behoefte aan hadden.. Dit kwam doordat de invloed van Amerika destijds erg groot was, mede door de 2e wereld oorlog de koude oorlog die daarop volgde en het Marshallplan. Een microtrend die hieruit voortkwam was bijvoorbeeld de massale consumptie van coca cola.


Richtsje

Hippies trend

Aan de andere kant van de wereld wordt in de herfst van 1966,om precies te zijn op 6 oktober, op de grasvelden van het Golden Gate Park in San Francisco de hippiebeweging geboren. Het hippietijdperk laat men inderdaad meestal beginnen met deze eerste 'Love-in', die zo'n 30.000 Flowerchildren bijeenbrengt. In feite organiseren de eerste zeven hippiecommunes zich in januari 1966 in San Francisco, in de Californische wouden, op de stranden en al gauw in New York. Die zomer zwerven ongeveer 70.000 hippies door Amerika. (-)
Hippies zijn nomaden en voor het einde van het jaar 1967 hebben zij zich over de hele wereld verspreid. Deze beweging, die de erfgenaam van het gedachtengoed van de beatnikgeneratie is, schijnt het goede antwoord te geven op de onrustgevoelens van niet alleen jonge Amerikanen, maar van jongeren over de hele wereld. Daardoor zal ze een beslissende invloed hebben op een groot aantal gebieden maar in het bijzonder op de kleding. Op straat in San Francisco stapt een zwarte man, voor een dag piraat, trots rond in een prachtige zeerovers-outfit. Een blanke man onder een kegelvormige Afrikaanse hoed, zijn gezicht verborgen onder lange kleurige slierten, loopt elke middag in dezelfde straat heen en weer en kijkt lief naar de voorbijgangers, die beteuterd reageren op zijn lange, groenzijden cape die de traditionele, rafelige spijkerbroek verbergt.

Geen opmerkingen: