zondag 17 juni 2007

Twee concepten van vroeger

Daniëlla

In het verleden zijn er tal van concepten geweest die daadwerkelijk dingen hebben veranderd in het dagelijks leven. Dit is heel ver terug te halen. Belangrijke concepten waren de uitvindingen van huishoudelijke hulpmiddelen zoals kookgerei en handigheidjes om het huis mee te onderhouden. Ieder opzich zijn dit maar hele kleine trends maar in de loop der jaren zijn deze kleine concepten van grote waarde geworden. Neem de kleine handige dingen als een knijper of een peperclip. Zonder deze zou het toch een gemis zijn.
Andere belangrijke concepten zijn terug te vinden op technisch gebied zoals televisie of internet. Deze concepten zijn van grote invloed geweest over de hele wereld.

1 belangrijk concept, waarom dit zo belangrijk was

Een belangrijk concept wat een grote trend is geweest is de eerste lancering van een mode tijdschrift. Dit idee is ontstaan toen de mode in de wereld een ander wending nam. Mode bestond eerst slechts omdat men zich moest kleden. Nu is voor sommigen mode een levenswijze geworden; ze zijn er dag en nacht mee bezig. Een mode magazine was voor velen een uitkomst om hun interesse te delen. De hele wereld begon hierdoor mode anders te zien omdat het beter aan de mensen tentoon te stellen was. Het concept van de eerste mode tijdschriften was heel doelgericht. Het laten zien van mode van grote ontwerpers. Tegenwoordig bestaan magazines als deze uit mode op een veel breder vlak. Zonder de tijdschriften zouden grote bekende namen in de mode wereld nu niet kunnen bestaan.


Gabriëlle

Flippo’s

Een concept van dat al vroeg in de jaren 30 goed liep was het concept van speeltjes en verzamelobjecten bij een product. Als je een product kocht dat meestal etenswaar was, kreeg je er bijvoorbeeld een speldje bij. Er bestonden verschillende speldjes en de sport was dan ook het verzamelen van de gehele collectie. Het was een manier om mensen producten te blijven kopen en zelfs meer te laten kopen. De verzamelobjecten waren vooral bedoeld voor kinderen. Het concept is meerdere malen succesvol gebleken en is ook in meerdere varianten te zien geweest, bijvoorbeeld in vorm van flippo’s bij de chips. Flippo’s ontketende een ware rage, elke kind dat chips at verzamelde Flippo’s. Je kon ze vinden in de zakken van Lays chips; toen nog Smiths en ze waren bedoeld om spellen mee te doen en te verzamelen.

Flippo’s als microtrend, komt voort uit de maxitrend van gratis verzamelobjecten bij de aankoop van een product. De megatrend die ten grondslag ligt is het zoeken van producenten naar manieren om producten beter te verkopen.

Disco’s

Een goed concept dat zich de vandaag de dag steeds meer heeft ontwikkeld, is het concept van de discotheken. Het concept van de disco, is het gezamenlijk dansen op platen, in plaats van live muziek.
Voor de jaren 70 kwamen mensen bij een om te luisteren naar een band en ook te dansen op de muziek die werd gemaakt door een live band. Pas in de jaren 70 is het concept geïntroduceerd van het dansen op plaatjes gedraaid door een dj. Dit concept kennen wij natuurlijk nu nog steeds en is volledig geïntegreerd, wij weten haast niet anders. Een concept van vroeger dus.

De microtrend disco, komt voort uit een behoefte naar vrijheid en vrijheid in praktijk berngen. Na de jaren 60 was alles meer gelijk, zoals rassen. In de jaren 70 was het tijd om deze gelijkheid te integreren. De megatrend was vernieuwingen in de wereld, een rustige periode.


Richtsje

Walkman
Mensen houden van muziek. In muziek kunnen ze hun ei kwijt en ze kunnen luisteren om zich een bepaald gevoel aan te meten, of juist van verschillende emoties af te komen. Eens kon je alleen thuis muziek luisteren via radio of tapes. Maar naast liefde voor muziek is de mens gewoon een druk wezentje dat niet altijd thuis kan zijn. Hier gingen fabrikanten slim op in en ze brachten de walkman op de markt. Een compacte casettespeler voor aan je broek met dopjes om individueel buitens huis muziek te kunnen luisteren. Een zeer geslaagd concept.
Je ziet dat dit concept belangrijk is geweest want we kennen nu de diskman (portable CDspeler) en de MP3 speler. Beide vonden toch hun oorsprong in de walkman.

De kaplaars
Als je vroeger op het land moest werken en het regende kreeg je gauw koude en natte voeten. Mensen werden ziek en doordat ze minder medicijnen hadden kon een fikse griep al voor dodeljike infecties zorgen.
Met de ontdekking van rubber was de kaplaars nog niet uitgevonden. Rubber is tientallen jaren ontdekt voordat het als gebruiksmiddel werd toegepast. Er werden alleen stuiterballen van gemaakt. Na al die jaren begonnen toch de verschillende eigenschappen van rubber ontdekt. Denk hierbij aan lucht- en waterdichtheid. Hier werden onder andere de rubber binnenband en kaplaars geboren.
Vandaag de dag zie je op regenachtige dagen nog kinderen met vrolijk gekleurde laarsjes lopen en ook boeren die op de soppige wei werk moeten verrichten.

Geen opmerkingen: